GYIK a Sarplaninacról...

                                    Mi is a pásztorkutya?

Feltöltés alatt...

              Mit lehet tudni a Sarplaninac fajta kialakulásáról?

Feltöltés alatt...

                         Hogy nevezik még a Sarplaninacot?

Sárhegyi, Sárhegyi Juhász, Jugoszláv Farkasölő, Sar Planina, Illyrian Sheepdog, Macedonian-Yugoslav Shepherd Dog - Sharplaninec, Charplaninatz, Yugoslav Shepherd Dog, Illyrian Dog, Yugoslav Mountain Dog, Ovcarski Pas Srbije I Crne Gore, Sarpie...

                                     Mekkora a méretük?

FCI Standard szerint:

Magasság: Az általános magasság a marnál 63 cm a kanoknál és 58 cm a szukáknál. A kanok 56 cm alatt és a szukák 54 cm alatt tenyésztésre alkalmatlanok.

Súly: Kanok 35-45 kg-tól, szukák 30-40 kg-tól.

UKC Standard szerint:

Magasság: Az általános magasság a marnál 24 inch (61 cm) a kanoknál és 22,5 inch (57cm) a szukáknál. A kanok 22 inch (56cm) alatt és a szukák 21 inch (54cm) alatt tenyésztésre alkalmatlanok.

Súly: Kanok 77-99 font (35-45 kg), szukák 66-88 font (30-40 kg).

 

A Sarplaninac egy közepes termetű pásztorkutya. Különböző standardok vannak különböző magasságokkal és súlyokkal. Egy nagy hiba van, hogy a standardok csak a méretek alsó határát adják meg. Felső határ nincs megszabva. Emiatt a kutyák méreteiben nagyon nagy szélsőségek is előfordulnak. Egy óriási sarplaninac lehet nagyon impozáns, de nem szabad elfelejteni, hogy a sarplaninac egy közepes termetű és nem óriás pásztor. A méret nagymértékű növelésével számos eredeti tulajdonság elvész, amitől a sarplaninac sarplaninac, nem beszélve a megnövekedett mérettel együttjáró sűrűbben előforduló ízületi és egyéb betegségekről... A méretbeli határtalanságtól eltekintve az az ideális sarplaninac amelyik a standardokban rögzített átlagos méretekhez közelít!

                                Milyen színekben fordul elő?

A legdivatosabb szôrszín a sarplaninainál a zöldes szürke más néven fémszürke valamint a sötétszürke. A katonaság híres nisi tenyészetében például nem is fogadnak el egyéb színvariánst. Ám a Sar hegység "eredeti" kutyái szôrszínükben nagy változatosságot mutatnak fel, ezt Pavlovics professzor sem hagyta figyelmen kívül standardjában. 

MURDJ - SZÜRKE

A leggyakoribb murdj (törökül szürke), ilyen a törzskönyvezett Sarplaninaiak háromnegyed része. A hegyekben élô "eredetieknél" 20-30 százalékra teszik a számukat. Többféle változata van az egészen világos szürkétől a szinte feketéig.

KARABAS - KRÉM

A karabas törökül fekete fejût jelent. A Sar hegyeiben igen fontos színcsoport. A szôrszín krém-vagy elefántcsont, a maszk pedig fekete. A hegyi állomány 20 százaléka ilyen. 

MERDJAN - FEHÉR

A merdjan gyöngyöt jelent. Fehér kutyákról van szó, csak az orruk és ajkuk környéke fekete. Olyanok mint a mint a mi kuvaszunk, vagy az olasz maremmói. Népszerû, kedvelt pásztorkutyák, mert világos szôrük miatt éjszaka is meg lehet ôket különböztetni a farkastól.

SARI - VÖRÖS

A sari vöröset jelent. Az ilyen egyedek valójában rôtek egy kis "szenes" beütéssel. A hegyi populáció mintegy harmada ehhez a színvariánshoz tartozik. 

CHOCOLATE - BARNA

KARAMAN - FEKETE

A karaman név a teljesen fekete egyedeket jelöli. A standard az ilyeneket kizárja, ám a Sar hegységben gyakran elôfordulnak.

TIGRIS - TIGRISCSÍKOS

Standard által nem elfogadott színváltozat!

BALJUS - TARKA

Végül a baljus elnevezéssel a tarka kutyákat illetik. Ezek fehér alapszínûek fekete cserszínû foltokkal. A standard nem fogadja el ôket, bár a pásztorok szeretik, mert állítólag bátrak és soha sem betegednek meg.

                            A Sarplaninacnak több típusa van?

Feltöltés alatt...

                    Mennyi ideig él általában egy Sarplaninac?

A Sarplaninacok átlagos élettartama 10-14 év.

Az én Mexim például nagyon szép kort élt meg! Közel 16 gyönyörű évet töltött velem.

                                  Mi a helyzet a klímával?

A Sarplaninac hegyvidéki éghajlatról származik. Ezért szőrtakarója ehhez a klímához alkalmazkodott. Jó minőségű szőrzetének köszönhetően ellenállnak a nagyon hideg időjárásnak. A szélsőséges meleg időjárást nem igazán kedvelik, de nagy tartományban képesek kezelni a hőmérsékletingadozást. Tapasztalat, hogy tudnak alkalmazkodni a nagy meleghez is. Természetesen a nagyon hidegben és a nagyon melegben aktivitásuk csökken.

                                    A Sarplaninac vedlik?

Igen! Évente egyszer vedlenek. Ekkor hullajtják el a téli bundájukat, a kettős rétegű szőrtakaró megtartása mellett. A kellőképpen "kilazult" levedlett bunda kifésülésével elkerülhető a folyamatos szőrhullajtás a vedlési időszakban. Vedlési időszakon kívül minimális mennyiségű szőrhullajtással lehet számolni. Általában tavasszal vedlenek, de ezt különféle külső tényezők befolyásolhatják. Például szoptató szukák képesek a tél közepén is levedleni a bundájukat.

Vedlési időszakban fésülés...

​...előtt.

​...után.

              Nyáron a meleg miatt le kell nyírni a bundájukat?

Nem! TILOS! Ők egész évben tartják a kettős rétegű szőrzetüket, aminek a funkciója, hogy télen melegen tartja, míg nyáron hűti őket. Nyírással pont a cél ellenkezőjét érjük el. A kutyának nem lesz tőle kevésbé melege, mint a bundája alatt és sokkal hamarabb hőgutát kapnak, mert nincs ami védje őket a melegtől. Nyírásra esetleges egészségügyi problémák miatt kerülhet sor, de akkoris csak, ha muszáj! Ekkor biztosítani kell neki a kellő védelmet az időjárási viszontagságok ellen!

                              Milyen sűrűn kell fürdetni őket?

Szőrtakarójuk nagy jellegzetessége, hogy öntisztuló! Tehát fürdetésük nem szükséges, kivéve ha erre valami miatt külön igény van. Például kutyakiállításon való szereplés előtt, de ennél a fajtánál ez nem különösebben szokás. Kutyakozmetikusra esetükben nincs szükség!

                    Milyen a Sarplaninac temperamentuma?

Feltöltés alatt...

                                  A Sarplaninac sokat ugat?

Az őrzés egyik szerves része az ugatás. A Sarplaninac ugatni fog mindent, amit fenyegetőnek érez. Sok pásztorkutya ugat időközönként főleg az éjszaka folyamán. Az éppen "ügyeletes" figyelmeztet az esetleges ragadozók jelenlétéről. A Sarplaninac esetében általában a szukák a jelzőkutyák, míg veszély esetén pedig érdemben a kanok lépnek fel. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kanok nem ugatnak, illetve a szukák nem töltik be ugyanúgy a védelmi funkciót. Összességében azt lehet mondani, hogy mindentől függetlenül a Sarplaninac nem egy ugatós fajta, azaz feleslegesen, hobbiból sosem ugatnak.

                                      Kant vagy szukát?

Feltöltés alatt...

                                A Sarplaninac szokott ásni?

Igen, szoktak ásni, hogy hideg földön feküdjenek a meleg nyárni napokon. 

                                          Sokat esznek?

Feltöltés alatt...

                            Mi jellemző az energiaszintjükre?

Feltöltés alatt...

      Mi a helyzet az engedelmességi képzéssel avagy a kutyaiskola?

Feltöltés alatt...

                              A Sarplaninac jó családi kutya?

Igen és igen. Ők nagyon védelmezik az otthont és a családot.

               A Sarplaninac megfelelő választás gyerekek mellé?

Feltöltés alatt...

                       Milyen a kapcsolatuk más kutyákkal?

Feltöltés alatt...

                                    Szükség van kerítésre?

IGEN! Biztonságos kerítésre mindenféleképpen szükség van. A legtöbb pásztorkutya szeret barangolni, bővíteni a területét. Ez nagy felelősség, hiszen bánthatja valaki, elütheti egy autó vagy a kutya haraphat meg például valakit. Ezért a szabad kóborlás felügyelet nélkül nem lehetséges!

                               A Sarplaninac jó szobakutya?

Feltöltés alatt...

                         Hova vihetjük őket kutyakiállításra?

A Sarplaninac fajtát 1939-ben ismerte el az FCI. Így az FCI által rendezett/elismert kiállításokon lehet részt venni a Sarplaninacokkal. FCI keretein belül a fajta hazájában, Szerbiában évente több alkalommal rendeznek úgynevezett Specijalka, azaz Speciál kiállításokat kizárólag a Sarplaninacok részére. Az egyik legnevesebb ilyen kiállítást Smederevska Palankán szokták rendezni. Ezeken a kiállításokon nagy számban vesznek részt a Sarplaninacok. Az USA-ban 1996 óta az UKC is elismerte a fajtát, majd a közelmúltban követte az SKC. Ezzel ott is rengeteg lehetőség adódott a Sarplaninac kiállításokon való bemutatására. Így tulajdonképpen az egész világon lehetőség van kiállítani őket, kivéve az Egyesült Királyságot, aholis az ott működő kennelklubb (szintén UKC) a mai napig nem ismerte el a fajtát. Így például az egyik világhírű kiállításon, a Cruft's-on sajnos Sarplaninac nem vehet részt. Mindezek ellenére az Egyesült Királyságban is egyre nagyobb érdeklődés övezi a fajtát, számos Sarplaninac él már ott is.

        A Sarplaninac fajtára jellemzők az egészségügyi problémák?

Kifejezetten a fajtára jellemző betegség nincs. Viszont, mint minden nagytestű fajtánál, a Sarplaninacnál is felléphetnek csípő illetve egyéb izületi problémák valamint a gyomorcsavarodás lehetősége. Ennek elkerülése érdekében figyelni kell arra, hogy minden etetés után legalább fél órát pihenéssel tudjon tölteni a kutya. 

                      Mikor nem ajánlom a Sarplaninacot?

Ha szetene megkérdőjelezhetetlen engedelmességi parancsokat azonnal végrehajtó kutyát.

Ha nem áll rendelkezésre nagy bekerített udvar vagy legelő.

Ha nem biztos benne, hogy társa tud lenni a kutyának esetekben 10-15 évig.

Ha nem biztos benne, hogy tudja kezelni a kutya domináns természetét.

Ha úgy gondolja, hogy a pásztorkutyák vad és kezelhetetlen kutyák.

...

Igyekeztem, hogy a fajtával ismerkedők megtudhassanak minél több alapvető információt, hogy milyenek a Sarplaninac kutyák és mit lehet elvárni tőlük. A kutyavásárlás minden esetben nagy felelősség és több évre szól. Számos kérdést meg kell vitatni mielőtt az ember meghoz egy ilyen döntést. Ezért bármilyen kérdés merül fel, keressenek minket nyugodtan, szívesen adunk tájékoztatást!